Mi az OA?

Az Anonim Túlevők olyan férfiak és nők közössége, akik azáltal, hogy megosztják egymással tapasztalataikat, erejüket és reményüket, a kényszeres túlevés rabságából a felépülés útjára lépnek. Mindenkit szívesen látunk, aki abba akarja hagyni a kényszeres evést. A tagság nem jár illetékkel vagy díjjal, önellátók vagyunk a saját hozzájárulásainkból. Nem kérünk és nem fogadunk el semmiféle külső támogatást. Az OA nincs kapcsolatban semmilyen nyilvános vagy privát intézménnyel, politikai mozgalommal, ideológiával vagy vallási tanítással, nem foglalunk állást külső ügyekben. Elsődleges célunk, hogy távol tartsuk magunkat a kényszeres evéstől és a kényszeres étkezési szokásoktól, és hogy az OA Tizenkét Lépésén keresztül eljuttassuk a felépülés üzenetét a még szenvedőkhöz. 

Mi jellemző a tagjainkra?

Az OA-nak vannak jelentős túlsúllyal küzdő, kórosan elhízott, enyhén túlsúlyos, átlagos testsúlyú, és sovány tagjai is, olyanok is, akik bizonyos időszakokban még mindig kontrollálják az étkezési szokásaikat, vagy olyanok, akik teljes mértékben képtelenek kontrollálni a kényszeres evésüket. Az OA-tagok különféle, az étkezéssel kapcsolatos magatartásmintákat tapasztalnak. Ezek a "tünetek" olyan változatos képet mutatnak, mint a tagság maga:

 • falásrohamok vagy folyamatos evés
 • belefeledkezés a különböző fogyókúrákba
 • koplalás
 • hánytatók, hashajtók szedése
 • túlzásba vitt testmozgás
 • önhánytatás
 • az ételek rágás utáni kiköpése
 • fogyókúrás tabletták, injekciók használata és egyéb testsúlyszabályozó beavatkozások alkalmazása
 • egyes ételek esetében megállíthatatlan evés az első falat után
 • fantáziálás ételekről
 • hajlam a gyors testsúlycsökkentést ígérő módszerek kipróbálására
 • állandó foglalkozás az étellel
 • az étel használata önmagunk jutalmazására vagy megnyugtatására

Változó, hogy kinél milyen tünetek figyelhetők meg, de egyvalami összeköt minket: nincs hatalmunk az étel fölött és az életünk irányíthatatlan. Az OA-tagokat ezek a közös problémák vezették el oda, hogy az Anonim Túlevők Tizenkét Lépésében, Tizenkét Hagyományában és kilenc eszközében találják meg a mindannyiunk számára működőképes megoldást.

Hogyan fogynak az OA-tagok és hogyan tartják meg egészséges testsúlyukat?

Az OA felépülési programjának alapja az absztinencia. Azzal, hogy beismerjük, hogy a múltban képtelenek voltunk kontrollálni kényszeres evésünket, és felhagyunk azzal az elmélettel, hogy "csak egy kis akaraterőre van szükségem", lehetségessé válik, hogy abban a 24 órában távol tartsuk magunkat a túlevéstől: hogy absztinensek maradjunk. Míg a diéták segíthetnek a fogyásban, gyakran fokozzák a túlevésre irányuló kényszert. Az OA nem ajánl fogyókúrás ötleteket. Nem támogatunk diétás módszereket, tanácsadói hálózatot, kórházi kezelést vagy terápiát, és az OA nem vesz részt az étkezési zavarokkal kapcsolatos felmérésekben vagy képzésekben sem. A testsúlycsökkentésre bármilyen, orvos által jóváhagyott étkezési terv alkalmas. Azoknak a társainknak, akik behatóbban akarnak foglalkozni a táplálkozási ismeretekkel vagy szakmai tanácsokra van szükségük, érdemes szakemberekhez fordulniuk. Ezt nyugodtan megtehetjük, ha közben az OA felépülési programját is alkalmazzuk.

Mit ajánl az OA?

Az önkéntes hozzájárulásokból működő OA-gyűléseken feltétel nélküli elfogadást és támogatást nyújtunk. Mi az OA-ban úgy hisszük, hogy a betegségünknek három szintje van: fizikai, érzelmi és spirituális. A Tizenkét Lépés olyan elveket foglal magában, amelyek alkalmazásával támogatjuk belső változásunkat. A szponzorok segítenek megérteni és alkalmazni ezeket az elveket. Régi, rögzült hozzáállásunk félretételével gyakran úgy érezzük, már nincs szükségünk a szükségesnél több ételre. Mi, akik a 24 órákra tagolt felépülést választjuk, a Tizenkét Lépés szerint éljük az életünket. Ezzel új életstílust, életmódot alakítunk ki, ekképp tartósan megszabadulunk az étel megszállottságától. Erről a "Meghívunk Téged" című írásban olvashatsz többet, amely összegzi mindazt, amit az OA ajánl és azt is, hogy a még szenvedő kényszeres evők hogyan találhatnak rá a felépülés útjára.

Miért anonim az OA?

Az anonimitás lehetővé teszi, hogy az egyes személyek helyett az elvek vezéreljék a Közösséget. Az OA-ban nincs jelentősége a tagok társadalmi vagy anyagi helyzetének, mindannyian kényszeres evők vagyunk. Az anonimitás biztosítja, hogy a sajtóban, a rádióban, a televízióban és a kommunikáció egyéb eszközeiben nem lesz felfedve tagjaink OA-hoz való tartozása.

Miből tartja fenn magát az OA?

Az OA-ban nincs tagsági díj. A tagok hozzájárulásainak és az irodalom-eladásból származó bevételeknek köszönhetően teljesen önfenntartók vagyunk. A legtöbb csoport kiadásainak fedezése érdekében körbead a gyűlésen egy kosarat. Az OA nem kér és nem fogad el külső hozzájárulást.

Az OA vallási szervezet?

Az OA nem vallási szervezet, a vallásos hit nem feltétele a taggá válásnak. Az OA sok vallásos embert tud a tagjai között, de ugyanígy sok ateistát vagy agnosztikust is. Az OA felépülési programja bizonyos spirituális elveken nyugszik. Ezeket az elveket tagjaink úgy értelmezik, ahogy nekik a legmegfelelőbb, de az is lehet, hogy egyáltalán foglalkoznak azokkal. Sokaknak, akik az OA-ba jönnek, fenntartásaik vannak bármilyen náluk hatalmasabb erővel kapcsolatban. Az OA tapasztalatai azt mutatják, hogy akik képesek nyitottan közelíteni ehhez a kérdéshez és járnak a gyűlésekre, nem találják különösebben nehéznek, hogy megtalálják a saját útjukat ebben a személyes ügyben.

Hol találok OA-gyűlést?

A gyűléslista mind a személyes, mind a skype-gyűléseket tartalmazza.

Hogy alakult meg az OA?

Az OA megalapításának ötlete Rozanne S. fejében fordult meg az Anonim Szerencsejátékosok (GA) egyik ülésén, amelyre 1958-ban kísérte el egy kényszeres szerencsejátékos barátját. Ahogy a GA-s társak megosztották a történeteiket, mintha a saját történetét hallotta volna, azzal a különbséggel, hogy a saját története nem a szerencsejátékról, hanem a kényszeres túlevésről szólt. Már akkor felismerte, hogy az Anonim Alkoholisták (AA) által létrehozott és a GA által átvett, Tizenkét Lépésen és Tizenkét Hagyományon alapuló program esélyt nyújt arra, hogy csökkentse a 69 kilogrammos testsúlyát, amely a 157 centiméteres testmagasságához társult. Egészen 1960-ig nem talált senkit, akivel megoszthatta volna a meggyőződését. Akkorra már 73 kg-ra hízott. Az új szomszédasszonyával, Jo S.-sel való találkozása adott erőt Rozanne-nak. Rátaláltak Bernice-re, a harmadik társukra is, és 1960. január 19-én Los Angelesben megtartották az első OA-gyűlést. Napjainkban több mint 75 országban mintegy 6500 OA-csoport tart gyűlést hétről hétre. A 10 régióra osztott OA a mintegy 60.000 tagjával kényszeres túlevők ezreit segíti a felépülésben.

 

Érdemes Tudnod

A programban a gyűlések mellett számos eszköz is rendelkezésre áll a felépülni vágyók számára. Az OA-ban teljes mértékben tiszteletben tartjuk egymás anonimitását.

Teljes mértékben ingyenes

Az OA tagság nem jár illetékkel vagy díjjal, önellátók vagyunk a saját hozzájárulásainkból. A befolyt összeget teljes egészében a közösség fejlesztésére fordítjuk.

Nincs semmilyen elkötelezettség

Az OA nem követ, és nem tesz magáévá semmilyen meghatározott diétát, vagy étkezési tervet. Az OA a kényszeres evés betegségéből való felépülés fizikai, lelki és spirituális megvalósulását szorgalmazza, s ennek elsajátításán alapszik.

Az OA egy közösség, nem egyház

Az OA nem egy vallási felekezet. Bárki, kötetlenül és anonim módon csatlakozhat a közösséghez, hogy megossza saját tapasztalatait, és meghallgassa másokét.