Megelégelted az évek óta folytatott harcot a kilóiddal, és hogy állandóan az evés körül forognak a gondolataid. Úgy döntöttél, teszel egy próbát az OA-val.

Amikor megérkezel a gyűlésre, olyan nőkkel és férfiakkal fogsz találkozni, akik mindannyian egy közös betegséggel küzdenek: valamennyien kényszeres túlevők. De nem csak ez köti őket össze, hanem a problémájukra talált közös megoldás is: az Anonim Túlevők Tizenkét Lépése és Tizenkét Hagyománya. Egy ilyen gyűlésen változó a résztvevők száma, háromtól harminc főig is terjedhet. Vannak, akik egy héten több gyűlésen is részt vesznek. Téged is mindenki szeretettel fogad!

A gyűlés általában a Lelki Béke imájával kezdődik, majd meghallgathatod a „Meghívunk Téged” című köszöntőt is. Ebben hallhatsz majd a kényszeres túlevésről és a Tizenkét Lépés megoldási javaslatáról. A gyűlések menete eltérő lehet, de minden OA csoport megegyezik abban, hogy a fizikai, az érzelmi és a spirituális felépülés útját keresi a Tizenkét Lépésen keresztül. A tagság egyetlen feltétele az elhatározás és az elszántság, hogy felhagysz a kényszeres túlevéssel.

A gyűlés általában azzal folytatódik, hogy a csoport egyik tagja 10-15 percben megosztja a többiekkel, hogy milyen volt az élete az OA előtt, mi változott, amióta csatlakozott, és akkor éppen hogy érzi magát. Az is lehet, hogy kezdésként az OA vagy az AA (Anonim Alkoholisták) irodalmából olvasnak. A jelenlevők sorra megosztják tapasztalataikat, a program által nyert erőt és reményt. Új tagként lehetőséged lesz bemutatkozni, ha szeretnél. Megláthatod, hogy nem vagy egyedül, és van kiút a kilátástalanságból. Mivel az anonimitás a program fontos alappillére, biztos lehetsz benne, hogy a többiek bizalmasan kezelik majd, amit megosztasz.

Miközben másokat hallgatsz, lehet, hogy a saját történetedre is ráismersz. A megosztásokat hallgatva találhatsz olyanokat, akik rendelkeznek azzal, amit te is szeretnél, legyen a fogyás, tisztán látás, az egészséges testsúly eléréséig vezető örömteli út ismerete, vagy a kényszeres, önpusztító étkezési szokásoktól való szabadulás. Lehetőséged lesz megkérni valakit, hogy a szponzoráljon. A szponzor megosztja tapasztalatait, erejét és reményét, amit a Tizenkét Lépés felépülési programja adott neki, valamint válaszolni tud a programmal kapcsolatos kérdéseidre. Ne félj megkérni valakit! Lehet, hogy több gyűlésen is részt kell venned ahhoz, hogy megtaláld a megfelelő szponzort, de a gyűlés előtt és után bármelyik jelenlevőnek felteheted a kérdéseidet.

A megosztások alatt elhangozhat a Felsőbb Erő vagy Isten neve. Az OA nem vallási program és egyetlen egyházi közösség iránt sincs elköteleződve. Ez a program spirituális alapokon nyugszik, de a tagok egyénileg választják meg, hogy számukra mit jelent a Felsőbb Erő.

Lehet, hogy körbeadnak majd egy listát, amelyen összegyűjtik a neveket és a telefonszámokat, hogy a gyűlés után is elérjék egymást. Lehet, hogy valaki fel is fog hívni, hogy válaszoljon az esetlegesen felmerült kérdéseidre, és neked is lehetőséged lesz a többieket felhívni, ha szeretnéd, hogy alkalmanként meghallgassanak, vagy segítsenek a programban. A telefon az OA fontos segédeszköze, használatával a tagok segítik egymást és emlékeztetnek rá, hogy nem vagy egyedül.

Egy gyűlés általában egy óra hosszú. Előtte és utána nyugodtan tegyél fel kérdéseket, vagy nézz bele az OA irodalmába, hogy többet megtudj a program működéséről. Különösen segítségedre lesz ebben az "Újonnan érkezőknek" és a „Kérdések és Válaszok” című kiadványok. A segítség kérés fontos lépés a felépülés felé.

Mivel az OA önfenntartó és kizárólag a tagok hozzájárulásaiból működik, a gyűlés végén neked is lehetőséged lesz támogatnod a Közösség fennmaradását. Ezáltal többek között a terembérlés és az irodalmak beszerzésének költségeiben segíthetsz.

Látni fogod, hogy lesz, aki szolgálatot is vállal: vezeti a gyűlést vagy üdvözli az újakat. A szolgálat jó eszköz arra, hogy visszatartson a kényszeres túlevéstől. Segít a felépülésben és lehetőséget ad arra, hogy viszonozd a Közösségnek a támogatást, amit te is kaptál. A szolgálati lehetőségek nagyon eltérőek lehetnek, a székek kikészítésétől kezdve az OA Kuratóriumában való tisztség vállalásig.

A gyűlés általában az OA Ígéretének imájával zárul („Megfogom a kezed…”). Ha nem vagy biztos benne, hogy jó helyet választottál, másik gyűlést is kipróbálhatsz. Érdemes legalább hat alkalommal elmenni, hogy megismerd az OA milyen módokon tud neked segíteni. Ha a környékeden nincs rendszeres személyes gyűlés, online gyűléseken is részt tudsz venni.

Amit biztos nem találsz egy OA gyűlésen:

  • testsúlyellenőrzés
  • tagsági díj
  • ételek
  • kötelezettségek, elvárások és „muszáj"-ok

Amit viszont biztosan ígérhetünk:

  • ELFOGADÁST: Elfogadunk olyannak, amilyen vagy, amilyen voltál, és amilyen leszel.
  • MEGÉRTÉST: Megértjük a problémáidat, amelyeket valószínűleg másoktól is visszahallasz majd.
  • NYITOTTSÁGOT: Beszélgetünk veled, megértünk és elfogadunk.
  • FELÉPÜLÉST: Kiutat az általunk is jól ismert betegségből.
  • ERŐT: Támogatást ahhoz, hogy egy új fejezetet nyithass, amely az önmagad felé irányuló elfogadásról és megértésről szól. Amely lehetővé teszi, hogy gyakorold a Tizenkét Lépés felépülési programját, és bízni tudj egy nálad nagyobb Erőben és a csoport támogatásában.

Ha úgy döntesz, hogy közénk tartozol, tárt karokkal várunk. Bármilyenek is legyenek a körülményeid, mi elfogadással és megértéssel fordulunk feléd. Most már nem vagy egyedül. Isten hozott az OA-ban! Isten hozott itthon!

Érdemes Tudnod

A programban a gyűlések mellett számos eszköz is rendelkezésre áll a felépülni vágyók számára. Az OA-ban teljes mértékben tiszteletben tartjuk egymás anonimitását.

Teljes mértékben ingyenes

Az OA tagság nem jár illetékkel vagy díjjal, önellátók vagyunk a saját hozzájárulásainkból. A befolyt összeget teljes egészében a közösség fejlesztésére fordítjuk.

Nincs semmilyen elkötelezettség

Az OA nem követ, és nem tesz magáévá semmilyen meghatározott diétát, vagy étkezési tervet. Az OA a kényszeres evés betegségéből való felépülés fizikai, lelki és spirituális megvalósulását szorgalmazza, s ennek elsajátításán alapszik.

Az OA egy közösség, nem egyház

Az OA nem egy vallási felekezet. Bárki, kötetlenül és anonim módon csatlakozhat a közösséghez, hogy megossza saját tapasztalatait, és meghallgassa másokét.