Az Anonim Túlevők (OA) kényszeres túlevésből való felépülését szolgáló tizenkét lépéses programjában több eszköz is segítségünkre lehet. Ezeket az eszközöket rendszeresen használjuk, hogy segítségükkel elérjük és fenntartsuk az absztinenciánkat és felépüljünk a betegségünkből. 

Étkezési terv

Az étkezési terv a fizikai felépülésünket segíti, azt, hogy távol tartsuk magunkat a kényszeres evéstől. A személyre szabott étkezési terv kielégíti a test táplálkozási szükségleteit, elősegíti az egészségügyi problémák kezelését, emellett a kitűzött testsúly elérését és a felépülést szolgálja. Az étkezési tervnek illeszkednie kell az egyén napirendjéhez, étkezési szokásaihoz, ízléséhez, társadalmi hovatartozásához, és figyelembe kell vennie az élet realitását. Az étkezési tervnek olyan kényelmesnek kell lennie, mint egy jó tornacipőnek. Tartósnak és támogatónak kell lennie, és elég kényelmesnek ahhoz, hogy a felépülés rögös útján segítse az OA-tagot.

(További információkért lásd a "Döntés joga és méltósága" című brosúrát.) 

Szponzor

Mint minden tizenkét lépéses program, az OA is a felépülőben lévő társak tapasztalatátadásán alapul. A felépülésünk érdekében megkérünk egy tapasztalt társat, akit a programban szponzornak nevezünk, hogy segítsen a felépülés mindhárom (fizikai, érzelmi és spirituális) szintjén. Olyan szponzort keress, akinek már megvan az, amit te is el szeretnél érni, és kérdezd meg, ő hogyan csinálja.

Gyűlések

A gyűlések lehetőséget adnak arra, hogy azonosítsuk közös problémáinkat és megerősítsük, hogy a megoldást a Tizenkét Lépés gyakorlásában találtuk meg. A gyűléseken megoszthatjuk mindazt az ajándékot, amit ettől a Programtól kaptunk. A személyes gyűléseken kívül az OA-nak vannak online gyűlései is. 

Telefon

Sokan naponta telefonálunk, küldünk üzenetet és emailt a szponzorunknak és más OA-s társainknak. A telefonos vagy az internetes kapcsolat azokon a mélységeken és magasságokon is segít túljutni, amelyeket nehezen tudunk megélni.

Írás

Azzal, hogy papírra vetjük gondolatainkat és érzéseinket, jobban megértjük cselekedeteinket és reakcióinkat, amelyeket gyakran nem látunk át, ha csak gondolkodunk vagy beszélünk róluk.

OA irodalom

Rendszeresen olvassuk az OA-s könyveket, brosúrákat és a Lifeline magazint. Az OA-irodalom mindennapos olvasása megerősít bennünket, hogyan éljünk a Tizenkét Lépés és Tizenkét Hagyomány elvei szerint.

Cselekvési terv

A cselekvési terv arra szolgál, hogy felismerjük, mit kell tennünk a személyes absztinenciánkért, és hogy végrehajtsuk amit elterveztünk. Ahogy az étkezési terv, ez is teljesen különböző mindannyiunknál, hiszen személyiségünkhöz kell igazítanunk, hogy struktúrát és egyensúlyt hozzon az életünkbe.

Anonimitás

Az anonimitás biztosítja, hogy az elveket vegyük figyelembe és ne az egyes személyeket. Azt is biztosítja, hogy csak mi fedhetjük fel OA-tagságunkat mások előtt. Anonimitásunkat a sajtóban, a rádióban, a filmekben, a televízióban, a közösségi médiában és valamennyi egyéb nyilvános fórumon megőrizzük, és soha nem hozzuk nyilvánosságra az arcunkat és vezetéknevünket, amikor OA-tagként mutatkozunk be. Az OA-ban az anonimitás azt jelenti, hogy bizalmasan kezeljük, amit a társaink elmondanak magukról, és hogy miden köztünk marad, ami a gyűlésen elhangzik.

Szolgálat

Azáltal, hogy segítünk a még szenvedő társainknak, a saját felépülésünket is támogatjuk. Azzal segíthetünk, hogy eljárunk a gyűlésekre, hozunk székeket, kitesszük az OA-irodalmat és beszélgetünk az újakkal. A csoport szolgálatán kívül vállalhatunk országos vagy nemzetközi szolgálatot, valamint részt vehetünk konferenciákon is. Az OA felelősségi fogadalma kimondja: "Az OA-nak mindig ki kell tárnia a szívét és a karját a még szenvedők előtt - ezért én is felelős vagyok!"

 

Olvasd el a Felépülés eszközei című brosúrát, ha bővebb információt szeretnél.

Érdemes Tudnod

A programban a gyűlések mellett számos eszköz is rendelkezésre áll a felépülni vágyók számára. Az OA-ban teljes mértékben tiszteletben tartjuk egymás anonimitását.

Teljes mértékben ingyenes

Az OA tagság nem jár illetékkel vagy díjjal, önellátók vagyunk a saját hozzájárulásainkból. A befolyt összeget teljes egészében a közösség fejlesztésére fordítjuk.

Nincs semmilyen elkötelezettség

Az OA nem követ, és nem tesz magáévá semmilyen meghatározott diétát, vagy étkezési tervet. Az OA a kényszeres evés betegségéből való felépülés fizikai, lelki és spirituális megvalósulását szorgalmazza, s ennek elsajátításán alapszik.

Az OA egy közösség, nem egyház

Az OA nem egy vallási felekezet. Bárki, kötetlenül és anonim módon csatlakozhat a közösséghez, hogy megossza saját tapasztalatait, és meghallgassa másokét.