Ha egy újságíró szeretne részt venni a gyűlésen, az alábbiakat javasoljuk figyelembe venni. Fontosnak tartjuk, hogy az OA üzenetének továbbadásakor tartsuk be a Lépéseket és a Hagyományokat.

  • Ha újságíró kíván részt venni a gyűlésen, azt javasoljuk, hogy a csoport tartson előtte lelkiismereti gyűlést. Így dönteni tud a vitás kérdésekben és a tagok is el tudják dönteni, hogy részt vegyenek-e a gyűlésen vagy sem.
  • A Tizenegyedik Hagyomány a sajtó, a rádió, a filmek, a televízió stb. vonatkozásában érvényesítendő anonimitás hagyományát foglalja magában. Ennek alkalmazása érdekében javasolt figyelembe venni, hogy nem OA-tag is részt vesz a gyűlésen, ezért a lehető legkevesebb személyes információt osszunk meg. Használjuk például a keresztnevünket, ne beszéljünk a foglalkozásunkról. Saját magad és a Közösség védelmében nem ajánlott a teljes név használata, ilyenkor használhatunk álnevet.
  • Az anonimitást minden vonatkozásában figyelembe kell venni: például ha arra kérnek, hogy fotózhassanak vagy filmezhessenek, kérheted, hogy csak a kezed vagy a lábad látszódjék, vagy hogy hátulról vegyenek. Gondold át, hogy nem leszel-e felismerhető a képeken. Ha beleegyezel, hogy elölről fényképezzenek, kérheted, hogy árnyékos legyen a beállítás, vagy hogy a felvételen legyél kikockázva.
  • Beszélj a felépülésed tapasztalatairól, de légy figyelemmel a Tizedik Hagyományra. Az OA nem alkot véleményt külső ügyekről, így az étkezési tervekről és Isten értelmezéséről sem. Ne próbálj meg a Közösség érdekében beszélni.
  • Kérd az újságírót, hogy megjelenés előtt olvashasd át a cikket.
  • Kérd azoknak a társaknak a segítségét, akik láttak már vendégül újságírót.

Ne félj nemet mondani vagy kiállni az igazadért, ha újságírókkal beszélsz. Az ő céljuk az, hogy minél több érdekes információra tegyenek szert. Fontos, hogy szem előtt tartsuk a mi elsődleges célunkat, a még szenvedő kényszeres evőknek történő üzenetátadást. Nem sodorhatjuk veszélybe se magukat, se az OA-t egy riporter kedvéért.

Mielőtt bármilyen információs kampányba kezdesz, bizonyosodj meg róla, hogy a csoport készen áll az újak rohamára. Tedd fel magadnak azt a kérdést, hogy a csoport tagjai eléggé absztinensek és tapasztaltak-e ahhoz, hogy kezelni tudják a sok újonnan érkezőt. A tapasztalat azt mutatja, hogy a kevésbé absztinens tagokból álló csoportok, vagy amelyekben kevés elérhető szponzor van, kiábrándítják az újakat, akik aztán soha nem térnek vissza. Legyen készleten megfelelő mennyiségű irodalom is.

„Mindezen hagyományaink spirituális alapja az anonimitás, folyamatosan emlékeztetve arra, hogy az elvek előbbre valók, mint az egyes személyek.”
- Tizenkettedik Hagyomány

A nyomtatható verzióért kattintsd ide!

A figyelemfelhívó kampányok és a Hagyományok

 

Érdemes Tudnod

A programban a gyűlések mellett számos eszköz is rendelkezésre áll a felépülni vágyók számára. Az OA-ban teljes mértékben tiszteletben tartjuk egymás anonimitását.

Teljes mértékben ingyenes

Az OA tagság nem jár illetékkel vagy díjjal, önellátók vagyunk a saját hozzájárulásainkból. A befolyt összeget teljes egészében a közösség fejlesztésére fordítjuk.

Nincs semmilyen elkötelezettség

Az OA nem követ, és nem tesz magáévá semmilyen meghatározott diétát, vagy étkezési tervet. Az OA a kényszeres evés betegségéből való felépülés fizikai, lelki és spirituális megvalósulását szorgalmazza, s ennek elsajátításán alapszik.

Az OA egy közösség, nem egyház

Az OA nem egy vallási felekezet. Bárki, kötetlenül és anonim módon csatlakozhat a közösséghez, hogy megossza saját tapasztalatait, és meghallgassa másokét.