Az OA fordított piramisa bemutatja a sajátos szolgálati struktúránkat. Egy hagyományos vállalattal ellentétben, ahol vezetők igazgatják a beosztottjaikat, a Megbízottak Testülete felelősséggel tartozik az általa szolgált Régióknak, Intergroupoknak és csoportoknak. Ez azt jelenti, hogy minél "magasabb" a megbízott szolgálatvállaló által betöltött pozíció, annál több ember felé tartozik közvetlen felelősséggel. Ahogy fejlődünk felépülésünk programjában, elsődleges célunkká válik a közösség tagjainak szolgálata. 

Szolgálatvállaló vagy a csoportodban, az Intergroupban, vagy a Régióban? Ide kattintva elolvashatod, hogyan lehetsz hatékony szolgálatvállaló!

Tagok

Az OA sokszínű közössége több, mint 6500 bejegyzett csoportból, 80 országból és körülbelül 60 000 tagból áll világszerte. 

Csoportok

Egy csoport két vagy több emberből tud megalakulni. Minden csoport az OA Tizenkét Lépését és Tizenkét Hagyományát gyakorolja, az OA Szolgálatának Tizenkét Alapelve által vezetve. A csoport egyetlen tagjától se lehet elvárni, hogy bármit is tegyen azért, hogy OA tag maradhasson, vagy hogy felszólalhasson a gyűléseken. A csoportok azáltal tudják támogatni egymást, hogy Intergroupokat vagy Szolgálati Testületeket alakítanak ki közösen. 

Intergroupok és Szolgálati Testületek

Az Intergroupok és a Szolgálati Testületek két vagy több csoport összefogásából jöhetnek létre. Az Intergroupok általában egymáshoz területileg közel eső gyűlésekből alakulnak. A Szolgálati Testületek olyan szolgálati egységek, amelyek támogatást nyújtanak azoknak a csoportoknak és/vagy Intergroupoknak, amelyekhez máskülönben nem érne el a segítség. Ide tartozik a Nemzetközi Szolgálati Testület (NSBs), a Nyelvi Szolgálati Testület (LSB) és a Virtuális Szolgálati Testület (VSB). A Nemzetközi Szolgálati Testület olyan csoportokat és Intergroupokat támogat, amelyek az angoltól eltérő nyelvet beszélnek. A Nyelvi Szolgálati Bizottság olyan csoportokat és/vagy Intergroupokat szolgál, amelyek különböző országokban működnek, de egy közös nyelvet beszélnek. A Virtuális Szolgálati Testület az online gyűléseket támogatja.

Szolgálati Egységek: ez az általános fogalom lefed minden Intergroupot, Szolgálati Testületet és Régiót, illetve bármilyen más típusát annak, amikor két vagy több csoport összefog azért, hogy tagjait szolgálja.

A Magyar OA Intergroup része minden jelenleg működő, bejegyzett magyarországi OA csoport. A Magyar OA Intergroup negyedévente tart küldöttgyűlést, ahol a csoportok tagjai küldöttek képviseletével hoznak döntéseket a magyar OA-t érintő ügyekben. A küldöttgyűlésen való részvétel minden társunk számára nyitott, de szavazati joggal csak a csoportok küldöttei és az országos szolgálatvállalók rendelkeznek.

Régiók

A Régiók olyan csoportokból, Intergroupokból és Szolgálati Testületekből tevődnek össze, amelyek egy meghatározott földrajzi határon belül helyezkednek el. Az OA tíz területi régióra oszlik. Nyolc régió található Észak-Amerikában. Európa, a Közel-Kelet, Afrika és Nyugat-Ázsia a Kilencedik Régió része. A Tizedik Régió a Távol-Keletet, Délkelet-Ázsiát, a Csendes-óceán nyugati részét, Ausztráliát és Új-Zélandot foglalja magába. A virtuális gyűlések nem részei a regionális struktúrának, de a világstruktúrának igen.

Magyarország a Kilencedik Régió része. A Kilencedik Régió honlapja: www.oaregion9.org

Világszolgálati Ügyviteli Konferencia (VÜK)

A Világszolgálati Ügyviteli Konferenciára (VÜK, angolul WSBC) minden év májusában a világ összes tájáról érkeznek küldöttek, hogy döntéseket hozzanak az OA ügyeiben és megválasszák a Megbízottak Testületét. A 17-tagú testület az OA Közösségének minden tagját képviselve hoz döntéseket. A Világszolgálati Iroda (WSO) a Megbízottak Testületével együttműködve magas színvonalú támogatást és szolgálatot tud nyújtani az OA Közösség egészének. Minden Intergroupnak és Szolgálati Testületnek jogában áll küldöttet delegálni a VÜK-re. A küldöttek létszámát az általa képviselt Intergroup/Szolgálati Testület alá tartozó csoportok száma határozza meg. Ezáltal minden egyes OA-tag, minden csoport és minden Intergroup/Szolgálati Testület az OA kollektív csoport-lelkiismeretének részévé válik.

 

"Bármilyen apró szolgálatról is van szó, ha segít a szenvedő társainknak, segíti a saját felépülésünket is." 

 

Forrás: www.oa.org

 

Érdemes Tudnod

A programban a gyűlések mellett számos eszköz is rendelkezésre áll a felépülni vágyók számára. Az OA-ban teljes mértékben tiszteletben tartjuk egymás anonimitását.

Teljes mértékben ingyenes

Az OA tagság nem jár illetékkel vagy díjjal, önellátók vagyunk a saját hozzájárulásainkból. A befolyt összeget teljes egészében a közösség fejlesztésére fordítjuk.

Nincs semmilyen elkötelezettség

Az OA nem követ, és nem tesz magáévá semmilyen meghatározott diétát, vagy étkezési tervet. Az OA a kényszeres evés betegségéből való felépülés fizikai, lelki és spirituális megvalósulását szorgalmazza, s ennek elsajátításán alapszik.

Az OA egy közösség, nem egyház

Az OA nem egy vallási felekezet. Bárki, kötetlenül és anonim módon csatlakozhat a közösséghez, hogy megossza saját tapasztalatait, és meghallgassa másokét.